laupäev, 31. jaanuar 2009

Picture This!

Üks hädine poliitik tõmmati liistule, kuna ta kopeeris oma blogiposti kohaliku ajalehe toitefirma klõpsatusi. Vaeseke hakkas segadusse sattununa ja sisseharjunud rutiinist kohe oponente siunama ning kompensatsiooni nõudma. Kirjutise kommentaarides märgiti ära mõned lõigud Autoriõiguse seadusest aga ei patuoinas ega süüdistajad ei paista kursis olevat Fair use reeglistikuga, mis LUBAB materjale kasutada õppe-otstarbel ja tutvustustes/ülevaadetes. Eriti veel kohtades, mille tarbimisega mingeid rahavahetusi ei kaasne - nagu blogid. Niiet kui ma avaldan millegi kohta internetis oma arvamust siis on mul lubatud teemakohaseid materjale ilma kasutusõigust lunimatta kasutada. Muidugi maitsekas on kõige kasutatu kohta tagasi linkida ja kui omanik avaldab soovi, siis tuleks kasutatu maha võtta aga see on juba teine teema (ja otsingumootorite puhvrites/wayback machine-taolistes interneti-arhivaatorites jääb jälg niguinii maha). Te võtke parem otsingumootorite pildiindekseerijad ette - massiline lubamatu pildikopeerimine!!!

reede, 30. jaanuar 2009

neljapäev, 29. jaanuar 2009

Ultimate Programming Language


Boards of Canada - Music is Math

Heli on mört, mis hoiab maailma koos. Kõiki meie tegemisi saadavad aatomitevahelised krudinad, mida meie tajume erinevate kõladena. Nagu programmeerimises tähemärkidega on helisid võimalik järjestada ülesannet täitma. Sellist kooslust tunneme me muusikana. See võib imepisikese füüsilise kontaktiga vormida sinus ümber suure hulga haistinguid: tekitada ärevust, tõsta tuju, edastada nostalgiat või vahendada vibratsioonidega mistahes teise kogemuse. Organismi häälestamine on suur kunst - maailma kergeim ja keeriliseim programmeerimiskeel.

kolmapäev, 28. jaanuar 2009

R.I.P. Charlie Cooper


Slicker - Knock Me Down Girl (Telefon Tel Aviv Remix)

Charlie Cooper moodustas 1999 aastal koos sõbra Joshua Eustisiga grupi Telefon Tel Aviv. Koos jõudsid nad produtseerida 3 albumit, käputäie remixe, soundtracki filmile New Port South ja mõned pisema levikuga palad. 31-aastane Cooper jäi kadunuks peale tüli oma sõbrannaga ja leiti 22. Jaanuaril surnult. Ta tõi meieni hulga imelist IDM muusikat, mis jääb igavesti hinges helisema.

Kaduvik

Ma ei ole selline isekas närakas kellele ei jõua asjad kohale ja peab tervele maailmale blogis halama, et ta pereliige/tuttav sai surma. Lein on üks isiklikumaid asju ja sellega hakkamasaamine on su enda teha. See on aeg kus sul tuleb olnu ja tuleva üle sügavalt järele mõelda, mitte rutiinselt püüda päeva-posti-normi täis saada. Austa kadunukest ja võta aega juhtunus selgusele jõuda, mitte ära püüa neti-pervertidele igat üksikasja edasi anda. Lein ei ole moodne riidehilp, mida tuleb kohe kõigile näidata - see on ülesraputus argimugavusest ja lodevusest. Iga vana organismi kõdu on toide uuele võrsele. Kui suurmeister sureb ära siis jääb selle ala loomingusse sügav lõhe, mis sütitab noori asja jätkama. Aga kui manalateed läheb keegi, kellest ei jää mingit loomet või suuri tegusid maha on see märk sellest, et mängur võiks ümbritseva ümber hinnata. See oli tõenäoliselt märk sulle, et peaksid ellu tõsisemalt suhtuma - muidu nopitakse umbrohuna kellegile meeldetuletuseks varsti sind ennast. Tuli juurde tekitada uus label, kus välja tuua loomingulised mentorid, kellest enam midagi uut ei kuule.

laupäev, 24. jaanuar 2009

Twitter - peata kana

Twitter on endas kokku põiminud blogi vormi ja messengeri püsiteadete sisu. Sa saad kõik oma hingel kibelevad teadaanded, 140-märgilise teksti näol, maailmaga jagada ja kõik eelmised teated jäävad, erinevalt messengerist, samuti kõigile imetlemiseks näha. Võrreldes analoogsete mikroblogimiskeskondatega on tal kaks selget eelist: kasutajad ja bränd. Loomulikult ollakse huvitatud postitamaks sinna kus on kõige rohkem potensiaalseid järgijaid ja su jutust huvitundjaid. Mida rohkem kasutajaid, seda rohkem juttu teenuse kohta, mis omakorda hakkab kõrva mõnele uuele inimesele kes seda tõenäoliselt kasutama hakkab - lumepalliefekt.

Teenus on endale kokku kogunud peadpööritava kasutajaskonna. 2008. aastaga on kasutajaskond suurenenud 725%! Külastatavuselt on ta hiljuti ületanud isegi digg.com aga firma pole siiani suutnud süllesadanud populaarsusega midagi peale hakkata. Üle 3 miljoni uue postituse päevas aga tehtud pole midagi, et neid süstematiseerida ja kellelegi kasutoovamaks muuta. Veelgi hädisem on see, et hiljuti häkiti paljude prominentide kontod haledal kombel ära - sisselogimisosa oli lõpmatutele parooliproovidele täiesti avatud.

pic. via 0at.org

Mina ei oleks eales suutnud teenust nii lakooniliseks luua. Neil on ametliku veebi kaudu teadete postitamisel (mida kasutab 1/3 kogu twitterdajatest) aadresside lühendamiseks olemas külgepoogitud tinyurl.com aga see jõustub alles peale postituse teelesaatmist - niiet kõik aadressid tuleb ikkagi pikalt sisestada (või käia käsitsi veebiteenustes neid lühendamas) ja reaalselt mulle see tähemärke paariks lisasõnaks juurde ei anta. Samas puudub siiani näiteks teiste jutujadaga liitununa nende teadete loetud/lugematta märgistus - nii on uuendustega kurisolek väga raske kui sul on lugeda üle paari inimese postitusvood. Statistika jaoks on teisel tehtud mõningaid vahendeid aga puudub siiani lihtne viis sinu konto külastatavuse kohta info saamiseks.

Teisalt arendab teenus kasutaja väljenusvõimet ja analüüsioskust. Sul tuleb kõigest, mida soovid teistega jagada, asja tuum ära tabada ja selle kirjapanekuks on vaid paar sõna. Enamus postitajatest ei ole selle meediumi olulisust suutnud ära tabada. Lõviosa teadetest moodustab täiesti kasutu möla a.la "joon teed" või "kirjutan koodi" - kas sind huvitaks mingi tundmatu selliste postutuste lugemine? Oma twitteris @paawo ma näiteks märgin ära päeva jooksul neti või RSS readeri kaudu leitud (mulle) huvitava info. Kõige asjalikumad twitteri kontud on kindlale teemale pühendunud teadetepostitajad a.la "muusika remixivõistlused" või "uute ulmefilmide trailerid" - kiirestiedastatavad ja kergestitarbitavad.

neljapäev, 22. jaanuar 2009

Surveillance

Ilmus: 2008
Stiilid: Crime, Drama, Thriller
Hinne: 4/10

Vaata ära David Lynchi tütre Jennifer Chambersi antud filmi trailer. See on üks sedatüüpi klippe, kus sa ei saa täpselt aru, mis filmis toimuma hakkab. Mina näiteks panin kokku müstilise road-trip thrilleri. Mingil määral on need stiilid ka filmis esindatud. Ülejäänu moodustub aga lihtsameelsetest inimestest. Üldiselt ei ole mul nende vastu midagi. Kevin Smithi filme vaatan ma alati rõõmuga ja My Name Is Earl oli alguses samuti samasugune sümpaatne ringitrallimine ja lollitamine. Korralikult vormitud meelelahutus muudab need lihtsameelsed tegelased tavalisteks inimesteks meie ümber. Aga kui sa püüad neid kõigest väest suruda mingisse sügavamasse stiili on tulemus mõistagi hädine. Antud teos osutus üsnagi sirgjooneliseks - hoia oma suurepäraselt kokkumõeldud tegevustik alles ja jäta see nigela sisuga film vahele.

Võtmesõnad:
Bill Pullman
Bad Cops
Sadism

laupäev, 17. jaanuar 2009

Zooey Deschanel

Tavalisele matsile jõuab temast kohale tavaliselt 3 asja: 
* Hei, ta näeb Katy Perry moodi välja!
* Sel tüdrukul on ilusad suured silmad!
* Kahjuks ei oska ta ju üldse näidelda!

Aga märkamatult on ta endale kokku kogunud erinevatelt aladelt arvestatava austajasonna. Filmifriikidele on ta indie-printsess, kus tseenid tema humoorikate, veidrate ja sarkastiliste tegelastega on paljudele meeldivalt meelde jäänud. Tema üks hiljutisi rolle suurema filmistuudio filmis The Happening võib ju algajatele kriitikule targutusainet pakkuda aga mina süüdistaks selles pigem allakäiva hindu lavastajahärra M. Night Shyamalani teatud rohtude tarbimist - drugs are bollocks. Alternatiivmuusika austajad teavad teda muusikalisest kooslusest She & Him (siin sõidab allpool üks videoklipp playerisse - pane üks pausile) koos M.Wardiga ja kiidavad nende 2008 ilmunud debüütplaati "Volume One". Imelise lauluoskuse kõrval mängib ta veel klaverit ja baritone ukulelet ning koostab oma laulusõnad ise. Retro pole ainult ta bändi repertuaar vaid ka ta huvitavast sõnavarast tulvil kõnepruuk ning riided - ta kannab alati midagi omanäolist seljas. Palju õnne sulle sünnipäevaks päiksekiir!

PST. Kui sa pead ennast mingitpidi Zooey austajaks siis anna endast kommentaaris märku - kaeme palju tal siin Eestis fänne on.

reede, 16. jaanuar 2009

Matryoshka - Zatracenie

Ilmus: 2007
Stiilid: IDM, Experimental
Hinne: 5/5

Ma armastan Jaapanit. Seal on naistel salajased retseptid taevamanna ja toore kalaga, mis aitavad neil enamiku elust noored ja pringid püsida. Rikas kultuuripärand müttab uhkelt edasi tänapäevas. Koomiks on suurele kunstile kohaselt au sees. Filmid on ka kodused: esivanemad jäävad sind alati saatma - ei pea paljuks isegi vahest mõne lõbusa vembu visata ja suured pudulojused tatsavad rõõmsalt ringi. Ning nad suudavad hinnata väärt muusikat! Sealt on pärit ka antud vaimukõdisti.

neljapäev, 15. jaanuar 2009

Lulu Rouge - Bless You

Ilmus: 2008
Stiilid: Dub, Techno, Ambient
Hinne: 5/5

Lulu Rouge taga on Taani produtsendid DJ T.O.M. ja Buda. Koos haaravad nad kuulaja hellalt süngetesse helivoogudesse. Trentemoller - "The Last Resort" koos selle albumiga paistab olevat justkui alustalaks mingile uuele tärkavale muusikastiilile. See ei ole enam Regge-maiguline Dub, nagu ollekse harjunud kuulma vaid moodustab täiesti uudse ja värskeltkõlava helivoo. 

Esiksinglile "Bless You" on ilmunud juba kaks plaati remixe (Minilogue, Trentemoller, ...) millega tasub küll tutvuda aga minu hinnangul pole neist üksgi originaali andekuse ja terviklikuse lähedale tüürida suutnud. Pala muusikavideo annab loole veelgi süngema mõõtme mõjudes samaaegselt tülgastavalt, himutavalt ja sotsiaalselt virgutavana.

kolmapäev, 14. jaanuar 2009

Gran Torino

Ilmus: 2008
Stiilid: Crime, Drama, Thriller
Hinne: 8/10

Vana mees jõudis koju. Oma nooruse oli ta ära raisanud Koreas isamaa eest sõdides. Teda oli õpetatud vaenlasi vihkama. Nüüd on äärelinn, kus ta püüab tasakesi oma vanaduspõlve nautida, täis neidsamu asiaate keda varem oli kästud halastamatult hävitada. See kõik paneb kõrgemate otsuste õigsuses kahtlema ja mineviku veretööd, mis lasuvad raske koormana ta õlul, tuletavad ennast pidevalt meelde. See ongi see üllas ühiskond, mille nimel oli vaja nii halastamatult sõdida? Noored on ülbed, kasvatuseta rajakad kellele pole miski enam püha. Lähedased on vaid huvitatud sinu varanatukese endalesaamisest eluküünla kustudes. Pikapeale avastad, et sul on kohalike võõrmaalastega hulga rohkem ühist kui verevendadega. Vanamees otsustab enne oma manalateed minekut kohalike gängide haardest ära päästa ja jalule aidata naabermaja hoolsa aga nohikliku perepoja. Jõugud aga kaotusi ei kannata. Nii tulebgi asi omal käel ära lahendada sest riik on kahest ätist hädisem enda pinnal asuvast mädast vabanemises.

Võtmesõnad:
Senior
Clint Eastwood
Racism

teisipäev, 13. jaanuar 2009

Telefon Tel Aviv - Immolate Yourself

Ilmus: 2009
Stiilid: IDM, Synthpop
Hinne: 2/5

Telefon Tel Avivi 3 stuudioalbum. Esimest korda uute helikatketega tutvudes tekitas "You Are the Worst Thing in the World" minus võõrastust aga kõik lood ära kuulanuna tõusis see kogu albumi kõrghetkeks. Kadunud on mesimagus orkestraalne saade ja nendele omased tehnokõlsud ja prõginad. Asemele on voolanud hulga tuhmimad ja tantsulisemad helivood. Võibolla hangivad nad sellega tavakuuljaid juurde aga esmatutvusel mina küll raadiost selliste lugudega neid enam välja ei nopiks. Kui järgnev pala sümpaatiat tekitab siis soovitan repertuaari kaevumist alustada nende 2 albumist "Map of What Is Effortless".

Was A Bitch Worth It?

Kuidas loomingut hinnata? Kui oled juba tükk aega omale meelepärast meedia alamliiki tarbinud siis ei teki erilist probleemi asjast oma hinnang anda. Aga kogetu mingisse numbrilisse vahemikku suruda on vahel üsna keeruline. Olles numbrite suskamisega kümnepalliskaalal üsna kimpus, vaagisin veidikene asja üle ja tulin lagedale järgneva süsteemiga.

Sümpaatne teos saab punkte skaalal 6-10 ja pigem häirimise korral 1-5. Kui see oli parem kui enamus analooge siis saab ta halvemas 4-5 või paremas skaalas 8-9 punkti. Kui teos on üsna kehvake omataoliste sees siis on talle anda 2-3/6-7. Ja kui kogetut täiel rinnal nautisin siis saab 10 punkti ning igati häiriv väärib vaid 1 punkti. Pole just raketiteadus aga asjad ongi lihtsad ja selged kui sa need endale lahti harutad.

Loomulikult tuleb arvestada, et ei saa igat filmi Citizen Kaneiga võrrelda ja muusikat kõrvutada Mozartiga (loe: arusaamaga antud stiili "suursaavutustest"). Hindamisel tuleks aluseks võtta ikka antud seeria või looja teised tooteid ja kaaluda loomingu väärtust sellega. Niiet pole ime kui otse videolevisse paisatud poolhädised ideevälgatused saavad mult parema hinde kui suured staaririkkad ja eriefekte pungil Hollywoodi hingetud paatosed. Aus film on rohkem väärt kui hea film.

neljapäev, 8. jaanuar 2009

Windows Volga

Homme (8. Jaanuaril) peaks Microsoft massidele proovimiseks välja panema uue operatsioonisüsteemi betaversiooni. Sellega seoses tekkis mul arutelu teemal: kas Windows 7 pakub kasutajale midagi uut, andekat, erinevat, innovaatilist? Minuteada küll mitte. Pole kunagi pakkunud. Kui vene-ajal tehti masinaid, siis ei mõeldud neid konstrueerides tehnilistele detailidele, mis võiks masina sõitjale mugavavamaks, kiiremaks või turvalisemaks muuta. Valmivad lihtsalt liikurid, mis püüdsid hoomata lääne mudelite disaini ja ehitust.

Microsoft püüab küll iga kord väita, et iga Windowsi järgnev versioon on eelmisest mäekõrguselt üle. Enam ei esine kokkujooksmist. Nüüd on turvaline. Taheti mulle selgeks teha, et on normaalne operatsioonisüsteemi aeg-ajalt üle installida. Ja ise muretseda lisavidinate pärast mis loodi, et selle hädise koodi kuritarvitamist natukenegi ära hoida. Sama teeb välja, kui sa iga aasta osta uus samat marki nõukogude masin ja väita et see on hea töövahend - ei ole eriti kunagi ära surnud. Miks sa raip vahetad, kui temaga midagi ei juhtu?

Muidugi oled sa selle vana närakaga ära harjunud. Jupid kõikjalt võtta ja tööleputitamine ka käpas. Kirud omaette häbematuid tatikaid, kes irvitavad sinu masina üle, ise sõidavad õunafurgoonis ja jäätiseautodega! Arvuti raudvara areneb küll ahvikiirusel - kõiksugu kaardid ja kiirused pidevalt vahetuvad. Aga miks kasutusharjumused muutuvad teokiirusel? Kuna tuleb IT-maastikul see aeg, kus tavaline inimene ei tihka enam hädise vene romuga sõita ja vahetab selle lääne masina vastu? On läänel selline masin?

My Name Is

Mul ka aeg oma häired ja naudingud kirja saada.