neljapäev, 28. jaanuar 2010

Utomlyonnye solntsem [Burnt by the Sun]

Ilmus: 1994
Stiilid: Drama
Hinne: 9/10

Kangelased - kellele neid tarvis on? Loomulikult on valitsusel hea oma soperdusi varjata mõne sellise tegemiste valguses ja tavainimesele on nende kordaminekud egotripp. Jagub meil aga jaksu selliseid ka muidu kuulda võtta? Meil on neid vaid niikauaks kuni nendesse on usku. Oleksime me suurem rahvas, kui meil oleks mõni selline veel alles? Kelle asi - alati saab ka teisiti. Venemaal on siin samamoodi. Domineerisid vaid keigaritest seltskonnategelased ja rahvalaulikutest "super"staarid. Buržuist oli saanud kulak. Nikita Mikhalkovi mängitud imetlusväärselt siiras ja heasüdamlik sõjasangar, fantastiliselt eheda tütretirtsu isa, on üks viimaseid omasuguseid. Tema ümbert leiab nüüd vaid tralli ja tragikoomikat. Nukralt melodramaatiline pajatus sellest kuipalju kangelast ühele riigile vaja läheb.

Ja siis kõik see sissepitkitud sotsiaalkriitika, mille rohkus hakkas isegi häirima filmi põhiliini vahetust ja voolamist. Külalise tagasitulek kodukohta ning tema ja koloneli ühise armastatu konflikt pajatas ka saatusest ja valikutest. Kumb armastab rohkem kodumaad, kas need kes korra eest minema saadeti või ise pakku pidid minema või tummalt kõike kogenud kohale jäänu? Pööning ja naisega tahtevastaselt nagistamine pani isegi mõtlema, kas kõik see vahvus ja ideaalisana olek ei ole kõigest kahepalgelisus ja kas nii imeline ei paista ka Putin tavavenelasele? Mitya valikud ja autojuht, kelle teeküsimised kõigi poolt pikalt saadeti, paistis sees olevat näitamaks, et venelased ei ole ühti nii tragid ja heatahtlikud kui siin nostalgiaretkes näidatud - kalkus ja sallimatus kõigi võõraste vastu jookseb sügavamalt. Kõik need külmad põhjahoovused panid päikesest rammestunud päeva väga vastakalt suhtuma.

Võtmesõnad:
Nikita Mikhalkov

teisipäev, 19. jaanuar 2010

Peur(s) du noir [Fear(s) of the Dark]

Ilmus: 2007
Stiilid: Animation, Horror, Mystery, Drama
Hinne: 7/10


Telefon Tel Aviv feat. Lindsay Anderson - Sound In A Dark Room

Pimedus on üksinudus. Iseenesest igati tänuväärne tunne. Saad süveneda või eneses selgust. Mõned aga pelgavad pimedust. Ei pruugi neile meeldida see, mis valguse süütades eest leiavad. Näiteks peegli. Näitab sulle kogu seda tühjust ja pimedust hingesopis.

Nii otsitakse suhetest mõistmist ja tuge. Lähedane ju ometi ei saa halba tahta. Seepärast ei ole mõned kunagi üksi. Ei talu nad enda kohalolu. Käivad kõikjal ustavate penidega. Elavad oma ängi teiste peal välja. Ei jätku neil jaksu kõiki neid painajaid oma haavadest välja urgitseda.

On's ültse abi loota? Mis hämarad jõud valitsevad ravitsejaid ja panevad neid katkiseid olendeid kokku koguma ja nende sisemuses sorkima? Süstal surutakse randme. Monotoonne hääl räägib miskit arusaamatut. Kumerad vormid hakkavad tasahilju kandilisteks muutuma.

Võtmesõnad:
Anthology

The Prophecy

Ilmus: 1995
Stiilid: Horror, Thriller, Fantasy, Mystery
Hinne: 10/10


Lamb - Gabriel

Igal paigal on oma hing. Ühisteadvus. Soovide ja lootuste kogum, mis juhib maailma kulgu. Vääramatu vägi, mis koogivormina vorbib samu tobedusi üha uuesti ja uuesti. On kaks teost, mis defineerivad ära kogu selle muganduse Juudi jumalusest ja tema teod maa peal - Jerome Bixby jutt "It's a Good Life" ja Gregory Widen'i film "The Prophecy". Nende kaudu saab selgeks miks meie ümber ei toimu miski eriti loogilselt ja väärtuste asemel soosib saatus lollusi. Miks meile niipalju meeldib kapriisidega uhkustada ja sõda mängida. Lastes väetima meelega isikutel palvetada selle väevõimuga sissetoodud jumaluse poole saame me rahva vaimu valitsema hälbega põngerja.

Study your math, kids. Key to the Universe!

Inglid aga armastavad neid juhtivat juntsut. Isegi niipalju, et maa peal tema tahet täites kaldutakse tihti kõrvale neile antud ülesandest jagamaks oma armastust mõne temataolistega. Aga veelgi rohkem meeldib neile enesetapja. Sest selline on ainus kellele ingel ei pea kuuletuma ja saab ta hinge allutada oma tahtele. Kõigil peab ju lõbus olema. Nii on peainglile antud ülesanne jumal jälle kord maa peale materialiseerida türannina veresaunu nautima. Kurat, kes meid nüüd selle sõgeduse eest kaitseb?

Gregory Widen is mind behind The Prophecy & Highlander.

Võtmesõnad:
The Prophecy
Christopher Walken
Viggo Mortensen

esmaspäev, 18. jaanuar 2010

District 9

Ilmus: 2009
Stiilid: Sci-Fi, Action, Thriller, Drama
Hinne: 10/10


Clinton Shorter - District 9

Igal ilmajaol on omad kahjurid. Jäänukid valitsejate vangerdustest. Sihita slumm. Kust aga jookseb see piir, mis muudab nakkusi külvava parasiidi sümbioosi oluliseks osaks? Suured rahvad teavad vastuseid ja on alati ulatanud oma abikäe. Ei saa ju lasta viljakal pinnal golfiväljakuna raisku minna. Näe, vaimust vaesemad - vastupanu ei osuta. Põletavad kenasti oma puuslikud ära ja võtavad tähtsama usu omaks. Järgmises osas on oodata arenguvõimetute küüditamisele ja massihävitusele keskendumist. Praegu kõik. Emalaevast lahkumisest on möödas 18 aastat. Putukad pole kuhugi arenenud.

District 10 by AndreeWallin

Võtmesõnad:
Neill Blomkamp
Sharlto Copley
Transform
Alien
Mockumentary

pühapäev, 17. jaanuar 2010

Ginger's Orgin


The Killers - Goodnight, Travel Well

Võõra kõrge kogu oli kaetud paksude mantliräbalatega, mille avavustest vilksasid vahel välja pikad jäsemed ja punased kiharad. Kel õnnestus kapuutsi alt silmata tema nägu võis tähendada kahvatu naha ja kohmetu koguga vastuolus olevaid jõulisi tedretähnilisi näojooni. Mõned pelglikud asukad olid juba tema tulekut tähendanud ja kohale kutsunud pühamehe. See astus ebaledes ränduri juurde ja sõnas: "Liigu edasi, sohilaps, siit sa ei leia endale armukesi". Naisterahva kogukas rind tõusis ja vastas sügaval tämbril: "Pole sinu otsustasa - sa tead oma teenimise kohustusi". Vanamees teadis. Neis Isanda inimeseks käimiste kirehetkedest sündinud väetites segaverelistes oli varjul võõras alge. Hurm elas edasi järglaste kihudes. Nad olid keeva loomuga kirglikud armastajad.  Titaanide aeg oli aga ümber saamas. Jumala armust öeldakse lahti ja ees ootavad sajandid vaimupimedust ning nõiajahti Loojaga sarnaselt muskusest loodud olenditele. Esiema ei mäleta tänaseks enam keegi.

Red Sonja by RenaeDeLiz

Gigantic

Ilmus: 2008
Stiilid: Comedy, Romance
Hinne: 6/10

Sellise nimega oleks ma tahtnud näha filmi hiigelkasvu segaverelistest inim-jumalustest, kellest pajatavad Vana-Kreeka ja tolleaegse ümbruskonna jutustused. Quirky hipster flick? Oh well! Zooey Deschanel vähemalt sees. Ja voodipood, lampi peategelast peksev pomps, seljahädaga voodis ringisõidutatav vanamees, adobteeritud Aasia alaealine ... Ühesõnaga palju sümboleid ja veidraid tegelasi. Vahi aga suu ammuli kõrgusse kuidas mingit karakteriarendust ega sõnumit kätte ei paista. Sobib vast sellisele Grey's Anatomy't kaevale ja Enya't kuulavale mainstream-friigile. Filmi-maratoni-väliselt ei soovita.

Filmis pidi Zooey Deschanel ennast paljaks koorima. Siit hoomab palju rohkem ära kui seal kaameranurkadega hämades pakuti.

Võtmesõnad:
Zooey Deschanel
Dysfunctional Family

laupäev, 16. jaanuar 2010

Tallinn pimeduses

Ilmus: 1993
Stiilid: Comedy, Thriller
Hinne: 8/10

01 Blackout (feat. Kirsty Hawkshaw) (Y4K Remix).mp3 by Hybrid on Grooveshark
Hybrid feat. Kirsty Hawkshaw - Blackout (Y4K Remix)

Kord juba pimestas linna võimas mõte kasutada kullavaramu ära paberosside valmistamiseks. Nüüd tuuakse kunst jälle koju. Aga paistab et selle käigus keegi kõrbeb, ülejäänud saavad puru silma ja lõpuks läheb ettevõtmine vett vedama. Kogu selle jubeduse boss - rauta loomingulise protsessi rooli külge ikka õige inimene. Tahad, ma annan sulle head nõu?

Kui nüüd filmist rääkida siis läbi aegade on kõige rohkem hinnatud meie loodusdokumentaale ja sürreaalseid animatsioone. Seega vastaks me võimekusele ja teiste ootustele vast kõige paremini etno-fantastika. Sellesisulisi filme hulgim vändates annaks tekitada palju suurema vajaduse meie kinokunsti järele. Ja kujundada ka mainet. Kõik ju teavad, et ameeriklased polnud mingid põlisasukate anastajad vaid õhtusärgis lehmapidajatest täpsuslaskurid ja tõusva päikese pilusilmitsejad pisirahvaste ahistamise asemel tõttavad kaselatvades ning kobivad kaabakaid kahjutuks. Eestlane pole ka võõraste maade teostes äramärkimisel väärt Tšuksi staatust vaid meil on samuti oma mütoloogia ja (ehk) me oskame seda eksploteerida.

Aga kuni selliseid filme meil veel pole siis annab pärli mulda puistada näiteks teadmeteosega, mis süstematiseerib ära kõik sellesisulised ülestähendused Juhan Jaik'ist Karen Orlau'ni. Mõtle, kui turistil oleks selline tark mees taskus, mis paneks ta kohalikku kirjandust tarbima. Kuid ei oma see vist suuremat tähtsust kuna see hipide kaubikukaunistus räägib meist juba niigi piisavalt.

Võtmesõnad:
Heist
Ivo Uukkivi
Jüri Järvet
Tõnu Kark
Peeter Oja
Salme Reek

neljapäev, 14. jaanuar 2010

in.ee + töötukassa

Jätkates e-riigi arengu üle arutlemist toome seekord sisse inimfaktori. Eelmises kirjutises  mainitud võrdlus riigitalituse ja programmeerimise vahel polnud niisama valitud. Sealne projektihaldus suudab kõigile ilmnenud vigadele väga tõhusalt reageerida. Milline näeks välja riigi majandushaldus ühe programmeerimisprojektina? Ühelt poolt põhinevad kõik riigi varahanked vähempakkumistel aga töökuulutustes nõutakse kõigi võimalike õppeasutuste läbikäimist ja juba poolt elu sellel kohal töötamist. Sellistele nõudmistele vastavad ettevõtjad ja töölised aga on väga koonerdava loomuga ja suletud mõttemaailmaga - neist saaks küll suurepärased müügiagendid ja pähemäärijad aga programmeerijate, kui oluliste parandajate ja edasiarendajatena, neist suurt tolku pole.

Kui in.ee projekt välja kuulutati olin väga elevil. Ootasin, et lõpuks on loodud sild lihtinimese loome- ja tööjõu panuse ning riigi rahastusvõimekuse vahel. Lootsin, et sadamate ja lennujaamade kaudu kauba edastamise kõrval asutakse tasapisi ka kogu riigisisest loomejõudu rakendama tootearendusse. Transpordiüksus, kui riigi põhiline kogemus majandustegevuses, näeb ette vaid kardotiseerimist - koosta aga nimekirju ja kõik muu sünnib iseenesest. Töötukassa andmetel on töötuid ja toetust maksta niipalju ning in.ee's on ideid ja vahvaid ettevõtjaid naapalju.

Kujutleme aga, kui meil oleks veebikeskkond kus tööotsijatele oleks võimaldatud ka miskit reaalselt teoks teha. Näiteks 40 saadaval kirjameistrit logivad sisse loomepanka ja näevad, et valmis oleks vaja saada raamat vähemusrahvuste probleemidest Eestis. Lepitakse sealses jutukas omavahel kokku mis peatükkidest hakkab teos koosnema ja igaüks koostab blogiposti-taoliselt mõned neist valmis. Pärast loetakse tulem üle, seatakse algused ja lõpud loogiliselt jätkuvaks, parandatakse tekstist vead saades nii kiirelt ja tõhusalt valmis toote ning kätte tasu. Seda kõike annab ka enamike teiste tööharude ühtse kaugtöö toimeks rakendada. Täiesti teostatav vahend tööpuudusega tegelemiseks.

eesti.ee

Visualiseerides millest eesti.ee praegu koosneb leiame me kahe menüügrupi Info ja Teenused tagant koosluse neti.ee taolisest lingikogust ja K.K.K. seletavatest pisiartiklitest. Et paremini aru saada kui tõhusalt see üles on ehitatud tuletame talle lähima hästituntud analoogi. E-pood? Seal on samuti "lingid pakutavale" ja "tootetutvustus". Vaatame kuidas see keskkond poena töötaks ja kas riigi väljundil ültse kõlbaks sellisena toimida? Kauplus on passiivne teenindusharu. Teda ei huvita kauba paremaks muutumine või ostja heaolu. Parem kui tootenimekirjade ja lettide seisu liiga tihiti poleks vaja muuta ja et neil jumalapärast selle garantiiga jännata poleks tarvis. Ollakse lihtsalt lisalüli pakutava ja tahtja vahel. Seega oleks teoreetiliselt asjadel võimalik veelgi vahetumalt toimida. Millega me siis riigi asjaajamist võrdleks? Kes veel hoolitsevad hulga erinevate osade üheaegse töös hoidmise eest ja püüavad selle kõige ühist tulemit samuti arendada?

Programmeerijad näiteks. Suur-suur firma on valmis neid lugematult arendama palkama. Kõigiga sõlmitakse spetsiaalsed lepingud, mis annab nende käsutusse eri tähtsusega koodi arendusvõimaluse. Kõigile antakse suuresti vabadus luua vidinaid juurde oma suva järgi - eriti hästi ei olegi tarvis teha, peaasi, et kestaks pidev tootearendus ja annaks uusi vidinameistreid juurde saada tulu tooma. Sellele mühinal täienevale koodivaramule aga ei rakendata mingit selget analüütilist monitooringut. Nagu koduleht, millel pole statistika kogumist juurde lisatud. Sa ei tea mis otsisõnadega sind vajatakse, milliseid artikleid armastatakse tarbida või et viimasel ajal on hakatud sind aadressiriba kaudu naljakate märgikombinatsioonidega kostitama. Kogudes riigi protsesside näitajad selliselt kokku selgeltvaadeltavateks kõverateks ja asudes neid andmeid loomevaramu hüvanguks ära kasutama võiksime me sellega kõvasti tõhustada Eesti arengut. Kas paistab põnev mõttekäik ja tuleks mul seda edasi lahti mõtestada?

kolmapäev, 13. jaanuar 2010

TÄHTsus


Röyksopp feat. Anneli Drecker - Sparks

Olen pärit sest ajast kui väljaanded püüdsid edasi anda seda piiritagust ilu ja vahvust. Tol ideoloogilisel kevadel hakati numbreid rikastama järjejutust koomiksite ja fantastiliste õõva täis ulmetekstidega. Ja me märkasime et mõtelda on mõnus ning et meile on kõvasti liiga tehtud kõiki neid maailmu mitte kogeda lastes. Ja see aitas meil vastu hakata iganenud korrale ning võõra haardest end vabaks kiskuda. Ning need pisikesed loomesähvatused tollal toitsid meeli ja jagasid jaksu kõigile neile, kes on praeguseks mõne olulise avastuse või arenduse teoks teinud. Hiljutine tuleviku tagaajamine võibolla näitas, et kunstlikult ei anna arengut konserveerida. Progress on pidev protsess. Tuleb toetada tegijaid. Aga ei leia me enam neid visionääre kes oskasid maailma analüüsides parandada. Kaotati ära nende arengule olulised kunstid. Koomiksid on kokku kuivanud labasteks laastudeks lehe lõpus ja ulmet ei pakuta enam ajakirjanduslikult mõistliku hinnaga. Üksi olen jäänud. Mul oleks küll näiteks välja käia täiesti teostavaid vahendeid riigi elujärje muutmiseks. Aga hüüa tuult väljal. Enam ei tunnistata meil sõnu nagu loomeväärtus ja meeleköide. Ainult Inno taolist lahmimist tasub luua ja maksab trükkida. Nii ma olengi täna oma sünnipäeval väga kurb, et pole õieti kuhugi jõudnud ning kõik mulle tähtis põleb talvepimeduses säraküünlana tühja ja keegi ei saagi teada.

reede, 8. jaanuar 2010

The Lovely Bones

Ilmus: 2009
Stiilid: Crime, Drama, Fantasy
Hinne: 5/10

End Process. Ja mis juhtub? Programm sulgub, kaotab kõik viimasest käivitusest töödeldud info ja jääb uue infotöötlusringi ootele. Jah, vahel jookseb keskkond kokku just siis kui Haldajal on hädasti vaja enne taaskäivitust midagi kindla programmiga seotut valmis saada. Käivitatakse terminali kaudu operatsioonisüsteemile enamasti nähtamatu ja veidrate asjadega hakkamasaav tegum. Sellised nähtused on suurepärane võimalus pajatada eksistentsi piiritagustest. Kahjuks aga kasutavad küündimatud kunstnikud seda kõigest lihtlabase hirmutajana, kuigi sellest võiks valmis saada maailma parima müstilise thrilleri.

Aga ei. Peter Jackson oskab tarkade tädide bestsellerite kaudu rääkida, et teglikult jäädakse desktop wallpaperite vahele trippima. Piilutakse piidri kombel, millega lähedased programmid toimetavad. Ja kõik toimub teismelise tirtsu mõttemaailmas! Kui sellest veel küllalt pole, ära unusta, et ta on hüljanud oma vaatajaskonna - truud nohikud. Ja splatter'i ning fantasy asemel loob ta nüüd nagu kord James Cameron ja Darren Aronofsky naistele tülgastavaid "tundekaid". Vaata parem ära The City of Lost Children ja Pan's Labyrinth ning mõtle kui kinky ja ballsy võib fantaasia pisikese tüdrukuga olla.

Võtmesõnad:
Peter Jackson
Mark Wahlberg
Rachel Weisz
Susan Sarandon
Pedophilia
Afterlife
Existence
CGI Porn

laupäev, 2. jaanuar 2010

Detsembrikuumus

Ilmus: 2008
Stiilid: Action, Drama, History
Hinne: 6/10

Ühe vähetähtsa riigi virelev noorpaar on otsustanud emmigreeruda. Ka mõjalt on paista allakäiku. Teises peres soetab poiss endale salaja relva kaitseks pagarist isa ängi väljavalamise vastu. Kõik aga ei löö riigi saatusele käega - kusagil kogub aktivist kaitset segaste aegade üleelamiseks. Ei anna ju valitsusele loota. Juhtiv ladvik näitab sihikindlalt oma leigust ja küündimatust argiasjadesse. Pigem keskendutakse priiskamisele ja pidustustele. Kui peig hiilib kaaslastega napsutama kohtab pruut vana klassivenna - aktivistiga. Pruut ei tee tuttavast väljagi. Pageb uhkelt peiu juurde. Noorpaar suundub kõrgilt raudteejaama. Samal ajal kogunevad marurahvuslikud jõud.

Revolutsionäärid raiskavad enamuse jõust poliit-strateegiliste punktide hiivamise asemel hoopis pagaritöökodades ja pudupoodides kondamisele. Purjus sõjaväelane sajab lõbutüdruku juurde sisse, küsib ametikohuste täitmist, ise asudes aknal, ekstaasi jaoks, tänavalt inimesi maha kõmmutama. Ei ole kasu. Proovib veel külma veega. Lõpuks loobub ja sammub minema. Üks salk jõuab koguni raudteejaama. Teevad seal ühe reeturi kahjutuks. Peig satub paanikasse - pageb minema ja jätab pruudi maha. Mõned võitlejad satuvad valesse kohta sisse põigates ebastabiilse pagari terrori ohvriks. Lõpuks on kõik rahutustest nii segaduses, et kellegi mahalaskmise korral jäädakse kimbatuses koolnut vahtima - vasturünne või varjumine puha peast läinud.

Mässajad on jõudnud end veidi koguda ja otsustanud naaberriigist tarka nõu küsida. Peig avastab, et on ilma pruudita väga haavatav ja sajab kaitseministreeriumi ruumidesse sisse. Sealt leib ta eest ühe kahtlase venelase, kes kinnitab, et ta ei ole kommunist. Peig lipsab esimesel võimalusel ta seltskonnast minema. Üks võitleja demostreerib poisile kuidas sellest hullumeelsusest on kõige lihtsam minema pääseda - endal ajud välja lasta. Lõpuheitlus leiab aset telegraafipunktis kus rikutakse ära arupärimine ja diplomaatilised suhted lõpetades teadaanne mõnitustega. Viimases kaadris kiikab ülalt, jaamahoone aknast, aktivist nukralt kuidas noorpaar on süüdanud suitsud ja otsustanud minema pääsemise asemel hoopis siin tasaselt hääbuda.

Võtmesõnad:
Tõnu Kark
Mait Malmsten

Tujurikkuja 2009 - Küüditamine


& more.