teisipäev, 24. märts 2009

Les Yeux sans visage [Eyes Without a Face]

Ilmus: 1960
Stiilid: Drama, Horror, Thriller
Hinne: 8/10

Kaks kurba silma vaatavad vastu ilmetust näost. Lihased ei liigu, kuna kogu pehmkude on ära põlenud krobeliseks tombuks. Haavad peituvad tardunud maski taha. Kimbatuses pilk on suunatud operatsioonilauale, kus issi eemaldab uue tüdruku näonahka. Maskis vaatleja mõtleb endamisi, et läheb vist hulluks. Hirmutav ei ole siin iseenda vaimuselguse äraminek. Sellega on nagu surmaga. Kui asi käes, ei pane sina seda enam tähele. Kõige kohutavam on see, kui avastad, et hoopis kõik lähedased su ümber on ära keeranud.

Senini vaikselt, ebamuvavalt nihelenud ja tasakesti sosistanud pime saal elavneb operatsiooni alguses märgatavalt. Kusagilt kostub verenire voolamise peale naeruturtsatus ja kahest kohast seljataga komenteeritakse kogu protsessi ebaviisakalt valjusti. Kui sellesisuline film oleks praegu tehtud, puuduks mul selle vaatamise vastu igasugune huvi. Sisust oleks kogu mahl välja väänatud ja täidetud sadistliku piinamisjanuga. Aga 50 aastat tagasi jäädvustatult on selliseid asju üsna köitev jälgida. Sama ei saa öelda muidugi ülejäänud noore vaatajaskonna kohta. Neil puudub igasugune kultuuritaju ja kõik, mis ei ole nagu MTV-st nähtu, on nende hinnangul saast.

Miks on Torture Porn praegusele noorsoole nii südamelähedane? Pole seal sees Splatterile omast vaimukust ja mingit nupukat teemaarendust ega sõnumeid ei leia enam ammu. Kuna raamatuid nad lugeda ei tihka, pole iseseisev mõtlemisvõime neil suurt välja kujunenud. Nii põrkutakse hirminuna ja segaduses eemale kogu loomingust, mis tuleb nautimiseks endal peas kokku panna. Hardstyle annab loomulikult oma autosse monteerutud Subwooferist täisvõimsusega kõigile maja ees lajatada - siin ei ole sees segadusseajavaid asju nagu meloodia keerukas kompositsioon ja senikuulmata sämplitega rütmikäigud. Ja Rap, püha getomuusika, annab meile kõik eluks vajalikud õpetused ja sõnumid ilma kasutu viisi sabas tilpnemiseta. Milleks raamatud? Krooniline ajaraisk! Aga alateadvuses haistetakse, et gornos on midagi teistmoodi. On midagi maru õieti. Seal on kõik lollid ja kasutud tatikad surnud.

Võtmesõnad:
Overloving Parent
Kills for Body Part
Masked
Faceless

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar