laupäev, 2. jaanuar 2010

Detsembrikuumus

Ilmus: 2008
Stiilid: Action, Drama, History
Hinne: 6/10

Ühe vähetähtsa riigi virelev noorpaar on otsustanud emmigreeruda. Ka mõjalt on paista allakäiku. Teises peres soetab poiss endale salaja relva kaitseks pagarist isa ängi väljavalamise vastu. Kõik aga ei löö riigi saatusele käega - kusagil kogub aktivist kaitset segaste aegade üleelamiseks. Ei anna ju valitsusele loota. Juhtiv ladvik näitab sihikindlalt oma leigust ja küündimatust argiasjadesse. Pigem keskendutakse priiskamisele ja pidustustele. Kui peig hiilib kaaslastega napsutama kohtab pruut vana klassivenna - aktivistiga. Pruut ei tee tuttavast väljagi. Pageb uhkelt peiu juurde. Noorpaar suundub kõrgilt raudteejaama. Samal ajal kogunevad marurahvuslikud jõud.

Revolutsionäärid raiskavad enamuse jõust poliit-strateegiliste punktide hiivamise asemel hoopis pagaritöökodades ja pudupoodides kondamisele. Purjus sõjaväelane sajab lõbutüdruku juurde sisse, küsib ametikohuste täitmist, ise asudes aknal, ekstaasi jaoks, tänavalt inimesi maha kõmmutama. Ei ole kasu. Proovib veel külma veega. Lõpuks loobub ja sammub minema. Üks salk jõuab koguni raudteejaama. Teevad seal ühe reeturi kahjutuks. Peig satub paanikasse - pageb minema ja jätab pruudi maha. Mõned võitlejad satuvad valesse kohta sisse põigates ebastabiilse pagari terrori ohvriks. Lõpuks on kõik rahutustest nii segaduses, et kellegi mahalaskmise korral jäädakse kimbatuses koolnut vahtima - vasturünne või varjumine puha peast läinud.

Mässajad on jõudnud end veidi koguda ja otsustanud naaberriigist tarka nõu küsida. Peig avastab, et on ilma pruudita väga haavatav ja sajab kaitseministreeriumi ruumidesse sisse. Sealt leib ta eest ühe kahtlase venelase, kes kinnitab, et ta ei ole kommunist. Peig lipsab esimesel võimalusel ta seltskonnast minema. Üks võitleja demostreerib poisile kuidas sellest hullumeelsusest on kõige lihtsam minema pääseda - endal ajud välja lasta. Lõpuheitlus leiab aset telegraafipunktis kus rikutakse ära arupärimine ja diplomaatilised suhted lõpetades teadaanne mõnitustega. Viimases kaadris kiikab ülalt, jaamahoone aknast, aktivist nukralt kuidas noorpaar on süüdanud suitsud ja otsustanud minema pääsemise asemel hoopis siin tasaselt hääbuda.

Võtmesõnad:
Tõnu Kark
Mait Malmsten

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar