kolmapäev, 27. mai 2009

The Spirit

Ilmus: 2008
Stiilid: Action, Comedy, Fantasy, Thriller
Hinne: 3/10

Kae, mis soerd sünnitati! Kena võib ta ju välja näha aga hinge sel sees pole. Läks isasse. Naiselik vaist päästab kindlasti paljust välja aga paarilise leidmisel sest kasu ei ole. Ikka minnakse halvima võimaliku - libekeelse mühaka õnge ja idüllilise pereelu asemel leitakse ennast üksikemana või koduvägivalla küüsist. Sest need suure jutuga ja sügelevate sõrmenukkidega segaseks juua armastavad närakad ei ole loodetud alfa-isased. Nende geenivaramust tarmukust, mõõdukust ega nupukust ei leia. Sellise sandi saatusega bimbodest ja keigaritest antud teos meil  pajatab.

Frank Miller sai, Sin City võtteplatsil, Robert Rodrigueze sabas jõlkudes aimu, kuidas filme vormitakse aga millise sisuga see täita jäi tal tabamatta. Patustada suudetakse pea kõigega, milles vähegi on võimalik eksida: originaalloomingu värvikale ja sümpaatsele õhustikule truuks ei jäädud ning sisu ega tegelasi ei suudeta vaatajale kordaminevaks luua. Mida sa vaatad filmi, kus terve teose vältel lasevad surematud pool-jumalused üksteist kordamööda taguda, tulistada ning torkida aga midagi ei juhtu. Näitaks no verd ja soolkaidgi? Aga ei. Nii ei tehta superkangelase-filmi!

Kõigi enim-armastatud sangarite pajatustesse on sisse pitkitud enese leidmine. Spidermani võrgupritsete taga on teismelise seksuaalne eneseavastus, Hulki heitumine ja lammutused on tuletatud arutu viinatarbimisega hakkamasaamisest ja X-Meni uute mutandude leidmine ning tagakiusamise vastane võitlus on vormitud kapist väljatulnud homode ühiskonnas hakkamasaamise järgi. Neis saab tegelaste uue minaga hakkamasaamisel samastuda. Kui aga lahmid sotsiaalkriitikaga niisama tühja ja loo lõpuks sellest mingeid järeldusi sisse ei pane siis oled sita teose valmis saanud.

Võtmesõnad:
Frank Miller
Samuel L. Jackson
Scarlett Johansson
Comic
Masked
Superhero
Immortal
Nazi
Negro

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar