kolmapäev, 30. detsember 2009

Where the Wild Things Are

Ilmus: 2009
Stiilid: Adventure, Drama, Family, Fantasy
Hinne: 10/10

Lapse mured on oluline mõõdupuu elu hindamisel. Nendel veel pole hingetalitus muutunud kalgiks kalkuleerimiseks. Suudavad mängeldes ära tabada elus tähtsad asjad: nad ei mürgita ennast kasutu viha hinge kogumisega, hoiavad päeva rõõmsameelsusega väärtusliku ning huvid vaheldusrikaste tegevustega teravad. Aga on asju, mida see sirguv eos veel ära ei hooma, mis nõuab vanematelt suurt hoolt ja ettevaatust, hoidmaks maimud eemal neist "lastearmastajate" hälvetest. Kujuta, kui mõne sellisega kokku sattumisel jääks neile sellest veel meeldiv mälestus! Laps ju ei mõista veel väärt kunsti eest võidelda. Kui sa ise ei suuda südantläikimaajavalt lääget janti tarbida, miks sa põnni sellega peedistad? Vast on õigem neile näidata süngemaid lastefilme - toitab kujutlusvõimet ja saab ka tulevikuks karastust. Muidu jäävadki uskuma, et hea, halb, pop ja klassika ongi olemas sellisel kujul kui suurkorporatsioon seda sulle kõrist alla surub.

Kuningas. Hoiad sa eemal kõik kurbuse? Ole hea kuningas. Kogu aja.

Ära usu trailerit. Ei tule (sealnähtud) võimsaid seiklusi ega lõbusat mürglit (nagu raamatus). See on Spike Jonze'i film. Lummav ekstravakantsus. Ninnu-nännu pliu-pläu peal üles kasvanu ei oleks suutnud sellise kunstilise teostusega hakkama saada. Ja hoolika rollivalikuga, mil krooniks Max, Soprano kollina ning Lauren Ambrose seksikas tämber. Veider ja veetlev - nii nagu ainult tema suudab. Jah, kõigil ei õnnestu sellega samastuda. Ei suuda nad hoomata, et igal lapsel ei olnud oma kampa. Sealset ringirahmeldamist ja vaid lõbutsemisest hoolimist. Mõnel oli ainult üks kaaslane - üksindus. Aga äraaetud hinged leievad tihti selle kõige imelisema maailma. Kus ei ole kunagi igav ja kõik on nende valitseda. Need, kes suudavad ka suurena oma lapsemeelsuse säilitada.

Aga kuningas seilas tagasi ja jättis kõik sisemised deemonid valitsuseta ning mõttemaailma hävinema.

Võtmesõnad:
Spike Jonze
James Gandolfini
Lauren Ambrose
Dark Kids Movie

2 kommentaari:

  1. Ilus jutt sul!

    Ma olen vist ainuke inimene maailmas, kes pole seda raamatut lapsepõlves käes hoidnudki aga filmi vastu tõuseb küll huvi iga päevaga.

    VastaKustuta
  2. Tähh.
    Raamatut ja filmi vahel jooseb justkui mõtteline vanusepiir. Pisematele kõlbab raamatut vesta ja kauneid pilte näidata ning suuremad patseerivad juba ise filmi järele ning pärast saab lapsega kõige selle üle arutleda mis juhtus, kes seal nad kõik olid ja kuidas ise oleks käitunud.

    VastaKustuta