esmaspäev, 18. oktoober 2010

Personal Moses


Radiohead - Climbing Up The Walls (Fila Brazillia Remix)

Kellegil õnnestub võõras paigas salaja ringi luusida ja sealt mingi kirjutis kaasa haarata. Mis see on? Jumalik tõde eksistentsi olemapidamise kohta? Lehekülg pardareeglistikust?? Ütle nüüd, et siin ei ole materjali müstilise religioosse thrilleri loomiseks! Senini on aga suudetud seda lugu vaid ajalooliselt korrekseteks kostüümidraamadeks vorpida. Ja kõik need eelmised tegelevad enamasti poegimise delemmadega. See robustne ülestähendus peidab endas tõepoolest mõnda suurejoonelisest eksistensiaalsest elukäsitlusest. Kahjuks on enamus isehakanud teolooge ainult oma religiooni püharaamatus kinni olevad konservatiivid kes ei mõista sõna "sümbolism" ning võtavad kõike sealleiduvat puust ja punaselt kui vanaisa elutarkusi memuaaridest. Ainult oma radikaalseid vaateid ollakse mihklid ridade vahelt välja lugema. Ja siis tulevadki sellised pärlid nagu saatan on pede ja kui sa minuga koos vähemuse vaateid ei ahista siis sa kõikiarmastavalt heaoluolendilt heakskiitu kusagil mõjal harmoonias edasieksisteerimiseks ei saa.

Vaimulik aspekt on siin alati kõrvaline olnud. Oluline on, et kõik need õnnistatud inimesed korvasid tol hetkel valitud ligemeste kannatusi. Ja samas suutsid selle käigus õõnestada valitseva kliki robustset masinavärki. Nad võitlesid inimese haiglase kirega aboluutsuse poole. Kõik on vaja edetabelite ja populaarsusega piiritleda. Keskpärasus on seatud ideaaliks, millega kõike kroonida. Peaasi, et enamikule istuks. Samas lepitakse enda mõju miinimumiga. Narr on siis vaadata streike ja allkirjade kogumisi ning kõiki neid lambaid, kes arvavad, et nad on suutelised olukorda mõjutama. Seni, kuni iga huvirühm pole võrdselt otsustusel esindatud, pole sinu protest preoriteet. Ainult kaootiline inimloom suudab enda jaoks kehtestada mingid abstraktsed huvide kogumid, selleasemel, et iga gild oleks omanimeliselt ja sealsete liikmete ning huvidega esindatud. Ja praeguse valitseva kõiksuse mõju oleks taandatud ainult riigi piiridevahelise produkti ja persooni liikumise paremaks ärakorraldamiseks. Kujuta korda, kus otsus ei sünniks Rätsep Õhu ja Kavala Antsu vahel, vaid Kunstierakonna, Põllumajandus partei ja Riigivahelise Kapitali Liidu arvamuse vahel.

Edasimõtiskluseks kuula ära ka Dune-i audiointerviuu David Lynchi ja Frank Herbertiga. Eriti 4 viimast lõiku, kus Hebert räägib poliitikast, prohvetlusest ja miks ta selle raamatu kirjutas.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar