neljapäev, 8. jaanuar 2009

Windows Volga

Homme (8. Jaanuaril) peaks Microsoft massidele proovimiseks välja panema uue operatsioonisüsteemi betaversiooni. Sellega seoses tekkis mul arutelu teemal: kas Windows 7 pakub kasutajale midagi uut, andekat, erinevat, innovaatilist? Minuteada küll mitte. Pole kunagi pakkunud. Kui vene-ajal tehti masinaid, siis ei mõeldud neid konstrueerides tehnilistele detailidele, mis võiks masina sõitjale mugavavamaks, kiiremaks või turvalisemaks muuta. Valmivad lihtsalt liikurid, mis püüdsid hoomata lääne mudelite disaini ja ehitust.

Microsoft püüab küll iga kord väita, et iga Windowsi järgnev versioon on eelmisest mäekõrguselt üle. Enam ei esine kokkujooksmist. Nüüd on turvaline. Taheti mulle selgeks teha, et on normaalne operatsioonisüsteemi aeg-ajalt üle installida. Ja ise muretseda lisavidinate pärast mis loodi, et selle hädise koodi kuritarvitamist natukenegi ära hoida. Sama teeb välja, kui sa iga aasta osta uus samat marki nõukogude masin ja väita et see on hea töövahend - ei ole eriti kunagi ära surnud. Miks sa raip vahetad, kui temaga midagi ei juhtu?

Muidugi oled sa selle vana närakaga ära harjunud. Jupid kõikjalt võtta ja tööleputitamine ka käpas. Kirud omaette häbematuid tatikaid, kes irvitavad sinu masina üle, ise sõidavad õunafurgoonis ja jäätiseautodega! Arvuti raudvara areneb küll ahvikiirusel - kõiksugu kaardid ja kiirused pidevalt vahetuvad. Aga miks kasutusharjumused muutuvad teokiirusel? Kuna tuleb IT-maastikul see aeg, kus tavaline inimene ei tihka enam hädise vene romuga sõita ja vahetab selle lääne masina vastu? On läänel selline masin?

6 kommentaari:

  1. tere paavo,vaatasin, et sa siin pead blogi. kiikasin korra sisse ka! kas see on sul puhttehniline või kuidas? mulle igatahes su kirjastiil ja sõnastus meeldib väga.

    ja ma huvitun muidu igasugustest blogidest. ise pean ka.

    VastaKustuta
  2. 9. siis jah, näpukas.

    Eks kinokunst ja lemmikmuusika leiab ka kindlasti kajastust.

    VastaKustuta
  3. väga hea! siis ma hakkan seda blogi jälgima ja lugema. Kinokunsti-teemalisi postitusi võid koguni iga päev kirjutada! Ootan huviga,Viktoria.

    VastaKustuta
  4. Pigem on vene auto nt zigulii mitte windows vaid linux/unix, olen aastaid olnud mõlema intensiivne kasutaja ja neid mõlemaid tuleb aegajalt ise kapotialt putitada kuid mõlemale olemas pikad asjatundlikud juhendid ning tasuta varuosad. Töötas aga iga päev iga ilmaga 30 aastat, nii nagu linuxil on uptime ja viimane install ka muljetavaldavalt suured. Uus välismaa auto on täiesti kinnine nagu microsofti tarkvara, millegi vahetamiseks tuleb teeninduses roppu raha välja käia jne. Windowsil on lahe kasutusmugavus aga siis kriiks kiilub midagi kinni nagu näiteks mu uuel audil kliimaseade ja tagumised pidurid.

    VastaKustuta
  5. Su jutt peab muidugi paika. Aga oli vaja kuidagi inimesed mõtlema saada. Alati on olnud käkifirma uue väljalaske üle niivõrd suur elevandivaimustus kõigil.

    VastaKustuta