laupäev, 16. jaanuar 2010

Tallinn pimeduses

Ilmus: 1993
Stiilid: Comedy, Thriller
Hinne: 8/10

01 Blackout (feat. Kirsty Hawkshaw) (Y4K Remix).mp3 by Hybrid on Grooveshark
Hybrid feat. Kirsty Hawkshaw - Blackout (Y4K Remix)

Kord juba pimestas linna võimas mõte kasutada kullavaramu ära paberosside valmistamiseks. Nüüd tuuakse kunst jälle koju. Aga paistab et selle käigus keegi kõrbeb, ülejäänud saavad puru silma ja lõpuks läheb ettevõtmine vett vedama. Kogu selle jubeduse boss - rauta loomingulise protsessi rooli külge ikka õige inimene. Tahad, ma annan sulle head nõu?

Kui nüüd filmist rääkida siis läbi aegade on kõige rohkem hinnatud meie loodusdokumentaale ja sürreaalseid animatsioone. Seega vastaks me võimekusele ja teiste ootustele vast kõige paremini etno-fantastika. Sellesisulisi filme hulgim vändates annaks tekitada palju suurema vajaduse meie kinokunsti järele. Ja kujundada ka mainet. Kõik ju teavad, et ameeriklased polnud mingid põlisasukate anastajad vaid õhtusärgis lehmapidajatest täpsuslaskurid ja tõusva päikese pilusilmitsejad pisirahvaste ahistamise asemel tõttavad kaselatvades ning kobivad kaabakaid kahjutuks. Eestlane pole ka võõraste maade teostes äramärkimisel väärt Tšuksi staatust vaid meil on samuti oma mütoloogia ja (ehk) me oskame seda eksploteerida.

Aga kuni selliseid filme meil veel pole siis annab pärli mulda puistada näiteks teadmeteosega, mis süstematiseerib ära kõik sellesisulised ülestähendused Juhan Jaik'ist Karen Orlau'ni. Mõtle, kui turistil oleks selline tark mees taskus, mis paneks ta kohalikku kirjandust tarbima. Kuid ei oma see vist suuremat tähtsust kuna see hipide kaubikukaunistus räägib meist juba niigi piisavalt.

Võtmesõnad:
Heist
Ivo Uukkivi
Jüri Järvet
Tõnu Kark
Peeter Oja
Salme Reek

2 kommentaari:

  1. Ma pettusin väheke selles filmis. Välja olid mõeldud küll väga värvikas kuritegelaste jõuk, kelledele aitasid rohkemgi värvi lisada meie omade tuttavad näod aga see pätifilm triivis järjest rohkem sellise tüüpilise ameerikaliku b-märuli radadele, mis kulmineerus juustuse tulevahetusega pahade ja heade vahel.

    Tähelepanuväärne Eesti Film sellegipoolest.

    VastaKustuta
  2. Kuna mul need kelmifilmid põhikavasse ei kuulu, vaatan vaid kui mõni huvipakkuv näitleja (loob korraliku karakteri) või lavastaja (filmi sisu on ikka teistest erinev) olemas, siis liigne kriitika seekord puudub ja mulle läks küll see kohalik šanrikaanonite püüdmine korda.

    VastaKustuta