neljapäev, 20. jaanuar 2011

Ovsyanki [Silent Souls]

Ilmus: 2010
Stiilid: Drama
Hinne: 9/10


Telefon Tel Aviv - Map of What is Effortless

Veered on ääretult olulised. Nad annavad aimu mõõtmetest enda ümber. Muidu me kipume unustama. Miks on need hääbuvate piirialade viimaste asukate tasased heietused niivõrd hingeminevad. Neist seal üksi kustuvatest narridest ei peaks meil ju sooja ega külma olema. Võibolla oleme me selles linnakapslis, fabritseeritud vajaduste ülilahuses, lihtsalt nii tuimaks muutunud, et ei hoomagi enam miks ja milleks. Sealsete asulate küljest on maha kulunud kõik labane ja võlts, mis meid salamahti mürgitab. Inimesed on lihtsad ja siirad ning ajavad tasahilju oma asju. Omal kombel. Libamõjudest vabalt vormuvad talitused teistsuguseks. Hakkavad paistma põhjuste hägused piirjooned.

Tead kindlasti mõnda neist eneseleidmise / kliimasoojenemise / sotsiaalkriitika doc'idest, mis hõikavad, et raputavad su maailmavaateid aga juba traileri järgi on aru saada, et vaatamine tuleb valus propakanda näkkupeks. See siin on spektri teine pool. Tasane autorifilm, mis justkui ei pretendeeri millelegi liigsele aga jätab pärast vaatamist sind kauaks oma lummusesse asjade üle järele mõtlema. Paistab, et Jason Reitman pole ainus, kes suudab dokumentalistika põhitõdedesid nii mänglevalt mängufilmi valada. Vaatad tema tegelaste kreedot ja ametinippe ning iga ala on äkitselt lihtne ja selge otsekui oskusi võltsival kelmil. Oled märganud kuidas kelmikomöödiates ei tundu mõne põhitegelase hukk nii rusuv kui teistes žanrites? Kui ei karda olla siis ei tundu ka minemine hirmus. See, nagu Ergav Kõrbepäike, on üks väheseid muist mängufilmidest, kus surmale ülekohut ei tehta. See on asjade ilus ja loomulik kulg.

Ainult meie mammonaühiskonnale on see väljakannatamatu. Vanasti kogunes kogukond kokku, et hinnata lahkunu panust ja saata ta väärikalt õnne otsima uutele jahimaadele. Praegu osatakse kokku tulles vaid tema viimast vägitegu kõhedusega imetleda, sõnaga pärand seostub eesti keeles vaid testamendi laialijagamine ja lõpuks toimub isekuse tipp - kadunukese kombetekohane komposteerimine. Pudukauba ja maailmavaate pähemäärijatele ei ole ju kasulik tunnistada, et olemas oleks suurem masinavärk kui turumajandus või sügavam uskumus kui kirikus. Puurilinnule on maailm kahemõõtmeline. Nende jaoks lõppeb kõik võrega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar