kolmapäev, 11. märts 2009

The Burrowers

Ilmus: 2008
Stiilid: Horror, Thriller, Western
Hinne: 7/10

Kõige kenam asi, mis soerdifilmiga saab teha, on uue liigi tutvustamine. Kaua sa ikka jaksad Slaavlastel lasta endale turja karata, eluheidikutel linnapildis ringi vaaruda ja vaimutoidet nõuda või karvastel kuuvalgel rocki saatel ulguda? Hing ikka ihkab uusi värdjaid kohata. Antud film on lisaks sellele tänuväärsele tegevusele kuuluv ka pea olematusse alamliiki - horror-western. Nii tublist mehepojast pole ju kuigi võimalik mööda vaadata. 

Ühel toredal päeval avastatakse, et üks talupidamine ei saa jumalateenistusele tulla, kuna indiaanlased, va raiped, on pool pererahvast ära veristanud ja muist endaga kaasa vedanud ning häiritud naabrimehed asuvad reservuaadi poole teele, et jultumuse kohta aru pärida, isekeskis arutades, kes on kaapinud need kõikjal leiduvad süvendid. Teosel on küljes kõik moodsa kino head-vead aga film on vähemalt ausalt tehtud. Ma pole praeguste westernitega suremat kursis aga siin on, häritud põlvkonna janu kustutamiseks, piisavalt purskavaid kuuliauke ja haavades sonkimist. Öösel toimuvad tegevustikud on ka häirivad oma sabistava kaadrivahetusega. Aga vähemalt pole siin hädist arvutigraafikat ja monstrumid on kenasti füüsiliselt varmis vormitud. Lavastaja ei näita üles erilist iseloomu ja enne nimitegelaste kallale asumist meenutab nähtu rohkem tele-draamat. Kutile on see sängitajate-teema maru südamelähedane - antud filmile lisaks väntas ka minisarja ja eelloona lühifilmi.

Antud lõik on sisulisemat laadi tutvustus - spoileri-pededel edasi lugemine omal vastutusel. Ega hirmtajaist sa miskit uut ei leiagi. Kõnepruuk on Jaapani kummituspiigade ja Predatori heliarhiivist, peletised meenutavad The Descentis nähtut, sarnaseid toitumisharjumusi ka Tremors juba tutvustanud ning vähese valguse viga samuti vaesekestel küljes. Aga ohvritele on määratud värske saatus. Oksendatakse teised paraliseerivaid mahlu täis ja kaabitakse mõnusad madalad hauad kus pärast on hea neid seal liikumatult ja paanikas olevana nosimas käia. Kahtlesin ka, kas oli vaja algusesse seda sotsiopaadist šerifi ja punanaha-väntsutust sisse tuua. Aga vähemalt see põhjendas ennast ära - muidu ei oleks film ju nii ilusti lõppenud.

Võtmesõnad:
Weird West
Racism
Monster
Splatter

1 kommentaar:

  1. ütlen ausalt, filmi pole veel näinud, ei teadnud ka selle olemasolust kuni praeguseni :)
    postituse järgi tundub olevat üsna korralik film (annan omapoolse hinnangu filmi kohta pärast filmi vaatamist, hetkel nagu ei oska küll rohkemat öelda filmi kohta)

    VastaKustuta