teisipäev, 17. märts 2009

(digi)varga palk

Failvahetus ei ole ei vargus ega piraatlus. Inimesed on hakanud unustama, et antud mõisted on meediakonsernide lobitöö ja ajupesu vili. Vaata piraadid ja maanteevargad olid selline ühiskonnakiht, kes tõesti kippusid kodanikele reaalset kahju tegema - hõivasid kogu nende OLEMASOLEVA vara ja kippusid eluküünla kallale. Pole veel kuulnud, et failivahetus kedagi ära tapnud oleks. Samuti ei saa ära võtta midagi, mida omanikul polnud olnud ka varem. Kuidas me saame rääkida mingist kättesaamata müügitulust, kui kogu see hädiselt rajatud meediaalane infovahetus ongi põhjus miks failivahetusvõrgud nii armastatud on.
Meediavõrkudest saab teada ainult seda, kui mõnel pop-artistil on midagi uut välja paisatud. Kui mul on spetsiifilne maitse, siis just failivahetusvõrgud on see meedium, mis tutvustab uusi lemmikuid ja hoiab olemasolevate artistide loominguga kursis. Muusikud ei suvatse igast oma uuest leidaolevast rajast või remixist kodulehe ja MySpace kaudu nämmutada - seal räägitakse ikka singlitest ja albumitest. Nii pakuvad just failivahetusvõrgud parimat võimalust hoida sõrme meediavoo pulsil.
Nende failide jagamise eest ju mingit tasu vahelt ei saada - seda tuleb võtta kui maailma tõhusaimat reklaamifirmat, mis mingeid eksisteerimiskulusid ei vaja ja töötab kordades edukamalt kui mõni paberkandja või meediakanal. Samas kui Autoriõiguste Kaitse Organisatsiooni annab samastada Maffiaga, kes tüütab ärimeest nõudes talt katuseraha ja pakkudes selle eest "kaitset". Ja ärme nimetame failijagamist piraatluseks - kui me tahame tehniliselt korrektsed olla, siis tuleks failivahetusele edaspidi viidata kui Robin-Hood'lusele. Selle jutustuse põhjal võeti ju asju nendelt, kes oma kohustusi seda levitada kuritarvitasid ning jagasid kõik laiali neile, kel polnud piisavalt jaksu selle nöörimise eest tasuda. Hei, aga see mõiste on ju liialt üllas ja kelmikas - seda ei annaks ju nii tõhusalt kinni mätsida!
Probleemi nende failidega jändamisega ei oleks ültse tekkinud, kui ignorantidest meediakonserinid oleks juba alguses toetanud Spotify ja Hulu taoliste meediavõrkude tekkimist. Nad ju praegu võitlevad meediainfo leviku vastu - selleasemel, et hoida millegi abstraktsuse vastu võitlemise seltsi töös võiks ju meie võimas laulu- ja IT-riik selle raha kulutada mõlema teenuste vaba tarbimise Eestisse toomiseks ja külge pookida kohalikud pangalingid, mis laseks (ka kohalike) lemmikartistide väljalasked koheselt, mugavalt ja odavalt (füüsilisel andmekandjal) tellida ning samas on kõik ka digitaalselt koheselt tarbitav - ei raiska kõvaketast kõigi nende failide talletamisega.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar